Juni, juli augusti….

Känns den igen. Per G. detta unikum. Vad är det egentligen som gör att allt blir lättare då i juni,juli och augusti?

Kanske är det vädret som gör att när man skall iväg med en 2,5 åring tar det inte en halv förmiddag att komma iväg pga att overallen skall på , justeras av igen för tömning av det rinnande slaget.

Kanske är det ljuset som påverkar oss till den grad att mer med glädje vakna på morgonen och njuta när solstrålarna letar sig in mellan persiennerna. Eller likadant under den ljuva sommarkvällen som gör att vi inte alltid bänkar oss framför fjärrsyn kl 8 när det vankas Lets Dance, Storebror eller Bachelor!

Kanske är det vår egen attityd som påverkar hur vi vill leva, njuta och verkligen ta tillvara på juni, juli augusti när allting känns skönare och lättare. Just attityd är oerhört intressant. Vad är det egentligen som avgör om vi tycker en annan människa är lite dryg, snål, gnällig, näsan upp i vädret eller vilket lyte man nu är har. Är det inte egentligen vår egen attityd.  Om detta nu skulle vara sant, skulle det med andra ord innebära att vi alla människor kan förändra andra människor bara genom att påverka vår egen attityd till just andra människor.

För att lyckas med detta är det till stor fördel om man själv har koll på sin egen självbild. Att man mår bra, vet vad man vill och verkligen känner för det! Då mina vänner finns möjligheterna inom pallningsavstånd. Det allra bästa är att det är vi själva som äger handlingen. Det är vi själva som äger våra tankar, känslor och ser till att agerandet blir verklighet. Ibland med hjälp av andra ibland på egen hand.

När vi pratar om attityd tycker jag det är lite underligt att svenska fotbollslandslaget (herrar) är så försiktiga i att utåt sett prata om sin målsättning. För drygt ett år sedan kom Zlatan tillbaka till landslaget efter att ha träffat Erik Hamrèn för första gången. Mötet tog 2,5 h. Z kom ut med sitt leende och sade att han kommer tillbaka till landslaget. Aftonbladet frågade varför?  Zlatan, sa att han och Erik har samma målsättning.

Kommer ni ihåg VM för några år sedan. Zlatan gick ut i media och sa att – vi skall ta VM-guld. Löjligt sade mediasverige. – Vi slår bäst ur underläge, så tänk så om du vill men vad du än gör säg det inte.

Inför matchen för ett tag sedan mot Finland rankat 152:a (eller nåt) i världen. Sade samma svenska herrar. Finland är ett bra lag, vi måste vara på absoluta toppklass om vi skall ha chans att slå dem på hemmaplan. De har ju faktiskt en spelare i holländska andradivisionen och det var inte många år sedan Jari Litmanen var duktig. Att sedan t o m Stuart Baxter fått kicken är värt all respekt.

Jag har en tysk vän som heter Ole. Han ringde till mig och frågade vad vi höll på med egentligen. Jag hade nämligen sagt någon vecka tidigare att jag är helt säker på att sverige går till VM. Med rätt attityd och rådgivare är jag också helt säker på att Sverige kommer att vinna VM- medalj 2012 eller senast 2014. Ole menade att hade någon uttryckt sig så i det tyska landslaget hade hans tid i laget kunna summeras vid ”alles is vorbei”!

I Tyskland skall man vinna VM. Vägen dit skall bara klaras av. Tyskland har resurser och kunnande för det. Annars skall målsättningen ändras. Men är det nu så att målsättningen är att vinna VM medalj för de blågula,  det är jag helt övertygad om att herrar Hamren och Ibrahimovic satte upp bakom den stängda dörren för drygt ett och ett halvt år sedan, så skall väl för bövelen Finland köras över. Och är det så, säg det då!  Orden kommer att vägas tyngre när det vankas tuffare utmaningar. Trovärdigheten blir större. Den mentala styrkan blir tuffare inom laget när det från landslagschef och kapten visas hur mycket man verkligen tror på detta lag. När vi pratar om vad vi vill visas styrka och hur otroligt den än kan låta att lilla Sverige skall vinna VM- guld, blir det inte så inihelvete stort om frontfigurerna verkligen går längst fram med fanan högt i vädret, rak i ryggen och visar tro, hopp och glädje! Testa Erik och Z ni kommer att gräva guld.

Sverige har kunnande, lagkänsla, en enormt duktigt coach, världsstjärna, många yngre talanger. 1974 gick det bra. -94, 20 år senare ännu bättre snart är det ytterligare 20 år senare 2014, känn på den…………..

Lägg då till entusiasmen. Oj vad man kan göra med entusiasm. Just när jag pratade med min tyske vän kom jag att tänka på mitt något bristfälliga ordförråd när det gäller tyska. Ändå har jag studerat detta i 3 hela år. Det jag kommer ihåg från denna tid är rader som, ursäkta stavningen. Welche schlussel haben sie? Das mofa! Kopf hoch kleiner! Der Becker arbeitet nicht on sonntag. Jag kommer till och med ihåg hur de första sidorna såg ut i min första tyskabok. Det var då min entusiasm fanns, jag trodde att alla kunde lika mycket som mig. Jag tänkte att detta kommer att bli hur kul som helst. Jag får äran att lära mig ett helt nytt språk. Allt nytt gick rakt in. Allt jag såg hörde och tänkte söp jag in. Oj vad roligt och vad engagerad jag var. Engagemang slår alltid klass! Sedan hände något med min motivation, något hände också med inlärningen………

Kan tänka mig att någon nu säger att så där kan man inte agera. Om det nu blir så att man inte går hela vägen utan åker ut i slutspelet, gruppspelet eller hujedamig kvalspelet faller man så otroligt tungt! Så fungerar vi svenskar, så har vi alltid gjort. Vi slår bäst ur underläge!

Ähh säger jag! Har men ens börjat att tänka i dessa banor att man faller tungt då kommer man falla.  Då reser man bara på sig och kör vidare. Så länge man inte ger upp kan man inte misslyckas. Och sist men inte minst. Har vi vunnit något slutspel? Dags att testa lite nya vägar då? Attityden jag pratar om är det inte bara Zlatan eller för all del även Caroline Seger som delar. Det känns som samtliga ynglingar tänker liknande. Dags för oss 40 plussare att stå bakom visa tro, hopp och glädje. Då växer de och använder hela sin potential och härliga stunder väntar oss alla.

Såg förresten att landslagsledningen letade efter en mental tränare. Någon som vill skicka ett leads?

Just det ja, juni juli, augusti, allting känns skönare då! Ja det är inte alla dagar jag sitter och skriver min blogg  kl 10 en ljummen tisdagskväll. Sittande på en bergsknalle vid sjön Ömmern. Vattnet ligger spegelblankt. Måsarna skriar på avstånd och från vattenytans spegelbild ser man små vågrörelser när någon fiskvariant letar föda. (Hoppas verkligen de gillar mygg). Brevid mig står en rostbrun ensamboende maltdryck och jag tänker på hur härligt det är med sommartid.

Jag går och fiskar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *