Rosor har också taggar!


Häromdagen var jag och klippte mig och ser nu än bättre ut än tidigare. (Inte så svårt i och för sig.) Jag tycker det är jättekul att gå och klippa mig. Som vanligt gick jag till Salong Noblesse, har blivit något av en stamkund där. Mycket tack vare den härliga hårbottensmassagen de leverarar. Men framförallt brukar det bli mycket coachingsnack, det verkar som just frisörer är väldigt intresserade eller också är det deras jobb att verka vara det……..

I vart fall Frida som frisörskan heter frågade en klart befogad fråga. -Okey, Magnus. Det låter ju jättebra allt du säger. Se det positiva i alla lägen. Alltid vara glad och alltid se det goda i det som händer. Lever du alltid så själv? Har du aldrig några svackor? Är du alltid på topp?

Javisst svarar jag!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

För några år sedan när jag jobbade som chef i ett stort företag gick väldigt mycket av arbetet från processavdelningen ut på att jämna ut arbetsflödet hos personalen. Vi jobbade mycket på att försöka flytta göromål från toppdagarna i produktionen  till dagar det var lite lugnare. Ofta blev det så att topparna vara kvar och bottnarna fylldes på.

När jag pratade med personalen tyckte de att det var ok med dessa toppar bara bottnarna fick vara kvar också. Det var i bottnarna i produktionsapparaten som återhämtningen kom. Det var i bottnarna som  gememskapen / lagandan skapades. Där fanns tiden till att dels njuta av fullgjort dagsverke och dels att pratas samman, snacka skit och bry sig om varann.  Ett exempel på detta är för Postens del juletiden. Otroligt mycket att göra med julkort, reklam och mycket annat. Stämningen här är alltid på topp. Det skojas, stojas, gliringar haglar och de flesta mår bra. Vetskapen om att det blir lite lugnare efter jul finns och då vet vi att återhämtningen kommer.

Det är när vi tullar på återhämtningen som attityden ofta rubbas. När vi känner att vi inte har kontroll på saker och ting. När vi känner att vi inte hinner med det vi vill, eller hinner med att göra det på det sätt / kvalitet som vi själva vill som vårt humör rubbas. Vår attityd förändras och vi inte trivs i situationen. Vi äger inte lösningen.

Med andra ord kan vi ha mycket att göra tidvis, bara vi inte tullar på återhämtningen. Det är inte situationen i sig som stressar oss, det är hur vi uppfattar situationen som gör att vi ibland känner oss otillräckliga.

Självklart är det bra att jämna ut arbetsbördan, men att det finns fluktuationer i vårt arbetsliv eller så privatliv tror jag är nödvändigt. Annars är vi maskiner, de producerar exakt så mycket som vi programmerar dem till. Det är det som skiljer oss homosapiens från materia.

Jaha det var ju bra men vad har det med Fridas fråga att göra?

Självklart har jag också bottnar Frida. Att livet alltid skulle vara en dans på rosor skulle inte fungera. Ibland måste man också känna av rosornas taggar för njuta av blommans prakt o doft.  Tvärtom tror jag att jag är en människa som åker mycket upp och ner på formbarometern. När vi utmanar oss själva och går utanför vår trygghetszon, lämnar vi samtidigt marken för ett ögonblick och ger oss ut i det okända. Det är då vi utvecklas, det är då vi stärker vårt självförtroende och utmanar oss själva. Det är då vi känner lycka, nöjdhet och tillfredsställelse. Dock måste vi våga göra misstag, lära oss av dem och gå vidare.

Jag är dock övetygad om att jag har blivit mycket bättre på att hantera dessa dalgångar i livet. När föredraget inte blev som jag hade tänkt. När kundbesöket inte vart som planerat. När familjefrukosten mer liknat en rockkonsert än ljuvlig morgonstund. Det handlar om att stärka sin självkänsla höja självförtroendet och ha en stark självtillit men framförallt, tillvarata sin återhämtning.

För några år sedan frågade en av mina medarbetare mig en sak som jag blev väldigt glad över, tack Ronny! – Magnus, du sprider mycket energi och du är alltid glad. Var får du din energi ifrån?

Jag får min energi när jag lever mina kärnvärden, de värden som är viktiga för mig. När jag har Glädje och Energi i det jag gör ger det mig samtidigt detsamma. Men framförallt fyller jag på min energi från folk i min närhet. Min underbara familj som ger mig kärlek och trygghet. Mina härliga vänner som jag vet alltid finns där inom räckhåll. Mina kolleger som ställer upp med tips och ideer, stöttning och hejaramsor. Mina träningskompisar puschar. Ni Novell Lovell läsare som ögnar igenom detta månad för månad. Ja, ni fattar. Utan vår omgivning finns vi inte. Så det gäller att ta hand om varandra. När vi ger då får vi också.

En annan stor inspirationskälla för mig är Landvetter IFs flickor-98 lag Norra europas härligaste fotbollslag. Nu är det sjunde året vi håller på och tjejerna har nu börjat vandringen till att bli kvinnor. I och med detta är det inte alltid lätt för oss män att förstå allting. Vi har nu haft mycket samtal för att behålla vår härliga lagkänsla och för ett par veckor sedan frågade en av tjejerna rakt ut. – Magnus varför håller du på med detta, vecka ut och vecka in?

Ja du, Elina!  Helt enkelt! Ni ger mig så enormt mycket energi och glädje! Tack för det!

 

Så till sist.

I arbetsliv såväl privatliv. Ta hand om återhämtningen då klarar vi även de dagar / veckor då vi har lite mycket………… Speciellt nu i juletid. Mycket om detta kommer vår stresshanteringskurs att innehålla. Hur vi själva kan påverka vår egna situation genom att tänka på rätt sätt. Läs mer under fliken kuser / utb.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *