Med ORKA orkar du mer

I tidigare Noveller har det mycket handlat om attityder. Att ta saker och ting på rätt sätt. Att leva som vi lär. Att det är hur vi tolkar saker som påverkar hur vi upplever detsamma.  Det finns inga måsten, vi har alltid ett val. Många fina visdomsord.

Häromdagen parkerade jag utanför Storan. Nära mitt kontor för ett snabbt eftermiddagsmöte. 3 h kostade 70 riksdaler. Jag lade på pengar till kl 16, allt frid och fröjd. Mötet drog ut lite på tiden och kl 16.19 gled jag fotledes in på parkeringen pratandes i telefonen. Då märker jag helt plötsligt en liten gul lapp på framrutan. Vad i helv…………………….

Som coach i detta läge vet jag exakt vad jag skall göra.

O-Jag Observerar, vad hände, varför blev det på detta viset. Om jag gjort det hade jag märkt att kl var 16.19. Alltså 19 min över det jag betalt för.

R- Jag hade Reagerat efter observationen och blivit lite förbaskad på mig själv att jag inte betalt mer eller varit lite snabbare från mötet. Det hade kanske räckt om jag inte pratat i telefon på vägen från kontoret.

K- Jag hade Konstaterat faktum. Ok nu är läget så här. Vad kan vi göra nu? Vad kan jag lära av detta!

A- Acceptera. Ok detta har hänt. Inget mer att göra bara att gå vidare.

Som utbildad coach. Stadgad familjefar. 43 års erfarenhet av livet och 25 års erfarenhet som bilägare är det precis så jag handhar situationen!  NOT!!!!!

Jag Reagerar direkt. Vad i H-e! Ber svågern i luren att nästen flyga och fara! Hur har de hunnit med? Har de suttit och väntat på att tiden skall gå ut bara för att jävlas med just mig? Har de inget bättre för sig? Det är ju ren och skär konspiration. Här säljer folk knark, rånar pensionärer mutar folk hit och dit. Får de några straff? Inte då! Men jag, 19 min sen åker på en sån stjärnsmäll. Reptilhjärnan arbetar för högvarv.

Jag hittar ett telefonnr att ringa. Äntligen någon att kasta mina aggressioner över. Då möts jag av ett 2 min långt meddelande hur och var ett överklagande görs. 9 telefonnr meddelas. 8 mailadresser. T o m 2 faxnr talas in. (Fax? Hallå, det är 2011) Detta gör mig än mer irriterad. Letar febrilt efter den som skrivit ut denna p-bot, men de visste väl antagligen att jag skulle komma exakt 3 min efter utskriften och begav sig därför iväg med skriande däck efter fullbordat uppdrag. De satt antagligen och firade på behagligt avstånd just nu.

Till sist fick jag satt mig i förarsätet och reptilen i hjärnroten börjar lugna ned sig och O et börjar göra sig gällande. Observationen. Jag var ju faktiskt sen. Det var ju faktiskt jag som gjort fel. Väldigt tråkigt, surt och onödigt men jag kan ju inte skylla på någon annan egentligen.

Efter en stund ringer den person jag haft möte med och beklagar sig. Just när han lämnade kontoret på Kungsgatan halkade han så illa att hans byxor sprack vid knäskålen. Och jag som just köpte dessa för 1200:- ynkade han sig.

Då tänker jag! Min p-bot kostade 400:- Rena vinsten. Där kom A et fram och accepten var ett faktum. Det finns alltid någon som har det lite värre!!

Nu skall jag iväg till Kalmar och spela golf, kavajslaget / Lasse Wede memorial. Det skall bli oerhört roligt. Just ORKA upplägget är ett mycket bra redskap inom golfen. ORK brukar fungera men konsten är att få fram A et så fort som möjligt så vi inte går och grämer oss för vad som hänt, kunde ha hänt eller vad som ens kanske aldrig varit på gång att hända är en utmaning. Inte bara under en golfrunda utan även i livet i stort.

Nya tag, se framåt, se möjligheterna och vips kommer kavajen (vilken segraren vinner) att sitta i fin passform framåt lördagseftermiddagen.

Vi är alla människor. Vi alla vet vad som är bäst för oss själva. Vi alla har en inneboende potential vilken är större än vi tror. En del använder fina ord. Några har enorma kunskaper. Vissa är lärda. En del tar livet allvarligt, en del med en klackspark. Vi är alla lika men också så otroligt olika. Men en sak är säker. Vi är alla precis lika mycket värda.

Dalai Lama fick höra en gång från en person utbildad till psykiater när det diskuterades globala världsproblem och övergripande samhällsfrågor att den personen inte kunde sitta här med självaste Dalai Lama och andra experter inom området. Han sa – Jag anser mig inte vara kvalificerad att diskutera dessa saker med dig, jag tittar knappt ens på TV nyheterna!

Det är så lätt i det läget att känna att man inte duger till, inget har att komma med, att man helt enkelt känner sig underlägsen.

Dalai Lama funderade och sade. – De här problemen skapas av människor. Du är en människa och du lever i världen som alla andra. Du har dina saker du kan mycket om, i ditt fall psykologi, varför människor gör som de gör! Om problemen i samhället skall bli bättre räcker det inte att några experter diskuterar sådana frågor. Konsten är att ta tillvara alla människors unika kompetens, för den har vi alla.

Tro på dig själv, för det är vad det handlar om………………

Se youtube, sök på Arthur intro swedish, lyssna på texten, sjung med och lev dagen!

Skickar också med en lite inspirationsvideo när jag lekte schaktare, grovarbetare och några andra yrken åt grannen. Tänkte vara snäll och ta emot hans grus till uppfarten. Kruxet var bara att han beställt 3 ton. Jag tog glad i hågen att kunna hjälpa till emot 14 ton. När han sedan ringde och undrade om det inte var lite väl mycket (hade skickat ett mms för att visa hur snäll och duktig jag var). Svarade jag. -Nja, det går nog att packa ihop, du skall väl köra med paddan? 9 ton för mycket!!!!

Det goa är att jag och lastbilschauffören hittade varandra direkt, vi hade ett bra samspel…

 

 

Tyvärr var filmen för stor att läggas in på hemsidan. Finns istället på facebook. Bilderna fick i vart fall plats!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *