Well, fame costs. And right here is where you start paying — in sweat

Dessa beryktade ord är så sanna. För att få något får vi kämpa för det. Allt är möjligt när vi pratar om framtiden dock är vägen dit ibland både tuff och kringlig, men alltid alltid framkomlig. Det är du som bestämmer och när du väl bestämd dig är det just du som startar resan och betalar i svett”

När mina barn ibland lite lättvindigt enligt mitt tycke ger upp och kanske lite grinigt uttrycker sin motvilja säger jag ofta. – Bit ihop nu, tänk på Stefan Schwarz. Han var en riktig kämpe och gav aldrig upp, spelade vidare trots brutet ben eller ymnigt blodflöde. En riktig hjälte för oss födda på sent sextiotal.

När nu 2013 äntrat ( Vilket jag för övrigt döpt till möjligheternas år) är det många som avlagt sina nyårslöften. Jag har hört några stycken och jag blir alltid förundrad på hur någon kan uttrycka. ”Det känns så skönt för nu har jag bestämt mig för att sluta röka” eller ”Mitt nyårslöfte är att jag skall sluta äta godis” eller ”Under hela 2013 skall jag inte vara lika lat som 2012” ”Oj, vad jag går igång på detta” NOT.

Vänd på det istället och säg vad ni VILL göra, istället för vad ni INTE vill göra.  Som te x  -Nu jädrar har jag bestämt mig för att jag VILL vara rökfri och jag SKALL bli det och när jag varit det t o m april skall jag unna mig att shoppa något riktigt riktigt meningslöst som  jag aldrig unnat mig tidigare. Jäklar vad roligt det skall bli.

Med andra ord gör det attraktivt. Ett mål skall locka det är då det triggar oss och det är då möjligheterna ligger framför våra fötter och varför inte göra något riktigt spännande just under möjligheternas år. Det kan röra sig om precis allt bara det får igång dig och att du känner att det är detta DU vill och ingen annan.

När du väl bestämt dig tar det ca 30 dagar att skapa sig en vana. ”När du väl bestämt dig är det här du betalar, i svett”

Förändring vare sig det är i arbetslivet som i privatlivet är en process som alltid är möjlig,  men ”you can`t start a fire without a spark”. (Vem är artisten?) Hitta gnistan, sätt upp ditt mål och kämpa.

Jag brukar alltid ta upp de fyra F-en när vi pratar förändring. Dessa kan du välja mellan när du ställs inför en.

Du kan välja att förbanna det. Du kan välja att förneka det. Du kan välja att förhålla dig till det eller så kan du välja att förändra det. Det enda du kan tänka på är att välja det alternativ som just DU vill och ingen annan. Gå bara inte runt senare och gnäll på någon annan över det val som DU tagit.

I mitt yrke träffar jag en hel del folk som står inför dessa val. Många gånger saknas modet att förändra situationen. Det kan vara ett arbete som inte längre lockar, ett förhållande som gått i stå, vardagssysslor som blir slentrianmässiga eller något annat. Ofta tror vi att när vi tar tag i något av detta så betyder det att vi måste sluta vårt jobb eller lämna vår äkta hälft. Fel fel fel, eller inte fel egentligen…. Ibland kan det vara den bästa utvägen att göra något riktigt radikalt men långt ifrån alltid. Vi kan förändra just för att hitta ”spark”. Vi kan förändra utan att hela världen rasar. Vi kan förändra med små steg bara det gör oss gladare, lyckligare och framförallt gör oss levande. Vi kan ha kvar kakan och samtidigt äta den.

Jag coachade en tjej för ett tag sedan. Förra veckan träffade jag henne. Hon hade bett om ett samtal och jag var lite nervös att något gått galet. För ett halvår sedan bestämde hon sig för att börja arbeta med att förverkliga sin dröm. Göra något hon förut tyckt varit nästan omöjligt med tanke på pengar, familjeförhållande, geografi och mod. Om tre år är hon klar med sin utbildning, resan dit kommer inte bli lätt det vet både jag och hon dock är hon fast besluten att detta skall funka. I vart fall kom hon emot mig och gav mig en kram och sa. – Visst har jag haft lite svackor då och då när allt skall sys ihop med hämtningar och annat men aldrig har jag tvivlat på att det är detta jag vill och Magnus, jag mår så bra!. Jag lovar er, denna tjej kämpar och betalar i svett. Allt är möjligt och det gäller precis alla av oss. Det enda vi behöver göra att att bestämma vad vi egentligen vill. Visualisera upp detta i bilder (Detta gillar vår hjärna) Det gör att målet blir verkligt för oss. Sedan borrar vi ner det i delmål så märker vi att det inte är så himla komplicerat eller ouppnåeligt som vi först trodde. Glöm heller inte att ge dig själv lite belöning på vägen. För likt den gamle gamängen Robert Broberg sa en gång. ”Målet är ingenting vägen är allt” Lev idag, lev nu!

Själv har jag nu efter 2 månader utan någon som helst träning tagit tag i situationen ordentligt. Jag hade ett val då jag anmält mig till klassikern. Antingen förbannar jag situationen eller så förändrar jag situationen. Jag har val att förändra. Satte mitt slutmål att klara klassikern under 24 h. Så nu väntar 5 träningspass i veckan fram till starten i Vasaloppet. Under denna tid kommer mina fredagspilsner försvinna och övriga likaså. Endast vid ett tillfäller kommer 2 glas vin att inmundigas. Än så länge har det gett mig en boost och det känns riktigt bra. En annan sak varför jag gjort detta är helt enkelt för att jag skall må bättre samt bli lite gladare. Dessutom kommer jag och min fru att gå upp 1 h tidigare på morgnarna. Ut och gå 30 min och njuta av 30 minuters längre frukost innan vi väcker våra barn lugnt och sansat.

Lätt?

Nej, det är just nu jag startar att betala och det i SVETT! Men bara genom att skriva ned det på detta sätt har det ökat mina möjligheter med 300% att verkligen klara det.

För ett tag sedan tittade jag på TV och Patrik Sjöberg intervjuvade Stefan schwarz. Jag ropade på Hugo (min son) och visade att Stefan var på TV och han sa.

– Stefan Svans finns han på riktigt?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *